Service Autorizat
Incercam sa solutionam orice problema sau orice reparatie cat mai rapid si eficient pentru toate produsele cumparate de pe airmotion.ro
Plata in Rate
Ramburs, Transfer Bancar, Card Online, in Rate prin Raiffeisen, Card Avantaj, Star BT, Bonus Card, AlphaCard, Bitcoin, Card BCR, Card BRD
Sa aiba propria masina era, pana de curand, unul dintre telurile oricarui tanar. Iar in familiile cu doi sau mai multi copii, fiecare parinte are propria sa masina, pentru a-i duce pe cei mici la scoala si a ajunge apoi la timp la serviciu.
In SUA, de exemplu, 34,1% dintre familii au o masina, 37,5% au doua masini, iar 19,1% au trei sau mai multe autoturisme. Iar supraaglomerarea traficului este o problema tot mai presanta nu numai in metropolele din America, ci si in multe tari europene. In Paris, de exemplu, poluarea a dus la restrictionari drastice in trafic, inclusiv interzicerea masinilor pe strazi intre anumite ore sau introducerea unor gratuitati pentru transportul in comun.
Insa un studiu recent arata ca, pentru prima data in ultimii 50 de ani, numarul familiilor si tinerilor care renunta la masina personala a crescut. In 2011, aproximativ 9,3% dintre familii aveau cel putin o masina, adica una din 10 familii prefera transportul cu autoturismul personal.
Motivele sunt numeroase: de la costurile tot mai ridicate pentru intretinerea lunara a unei masini, pana la blocajele din trafic sau lipsa locurilor de parcare. Iata care sunt principalele motive invocate de cei care au renuntat la masina personala in favoarea metodelor alternative de transport:
Costurile de intretinere a masinii depasesc posibilitatile financiare
O masina poate deveni rapid o gaura neagra in bugetul oricui, iar asta fara sa punem la socoteala eventualele defectiuni neprevazute care apar in cele mai nepotrivite momente. De la costurile cu inmatricularea, asigurarea obligatorie, combustibilul si alte consumabile (ulei, lichid de parbriz etc.) la schimbarea sezoniera a cauciucurilor, putini isi mai pot permite toate aceste cheltuieli.
Cei mai multi care inca merg cu masina spun ca ar renunta la autoturism, insa transportul in comun are intarzieri, este aglomerat, conexiunile nu sunt bine pus la punct si nu exista suficiente statii de metrou sau de autobuz si tramvai. Insa nu este nevoie sa alegi dintre aceste doua optiuni, mai ales ca ai la dispozitie un astfel de mijloc de transport, practic, cool, prietenos cu mediul si ale carui costuri sunt infinit mai mici.
Indiferent ca iti face cu ochiul o trotineta electrica, un skateboard sau un biciclu, cu ajutorul acestora ai garantia ca vei ajunge mereu la timp acolo unde ai nevoie, pentru ca prind pana la 20km/ora, poti circula cu ele si pe trotuar si scapi de aglomeratia din trafic.
Tinerii sunt mai putin motivati sa isi ia carnetul de conducere
Un studiu arata ca cei mai multi soferi au varste cuprinse intre 30 si 55 de ani si ca tot mai putini adolescenti aleg sa faca scoala de soferi, din varii motive. De multe ori, ei sunt descurajati de tarifele ridicate ale cursurilor de sofat, de legislatia referitoare la examen, care s-a tot schimbat in ultimii ani, dar sunt si mai putin motivati pentru ca stiu ca le va fi imposibil sa aiba propria masina in urmatorii ani.
Traficul este mai aglomerat ca niciodata
Mai ales la orele de varf sau in preajma sarbatorilor, sa iesi cu masina pe strazile orasului inseamna sa stai blocat in trafic, intr-o coloana de alte autoturisme, timp de zeci de minute. Timpul pierdut in trafic este o sursa de furie si frustrare pentru multi soferi, iar cand sunt in criza de timp, aglomeratia ii face pe multi dintre ei sa ignore regulile de circulatie, doar pentru a mai salva cateva minute. Amenzile sunt, insa, usturatoare, pentru cei prinsi, iar sanctiunile includ si ridicarea permisului de conducere.
Poate fi imposibil sa gasesti un loc de parcare
Nu numai centrul orasului este lipsit de locuri de parcare. Problemele, pentru majoritatea soferilor, incep cand isi cauta un loc de parcare in fata blocului. Cele mai multe sunt deja ocupate, iar stationarea masinii pe unul dintre ele iti poate aduce numeroase surprize neplacute. De aceea, multi ajung sa isi parcheze autoturismul la o distanta considerabila de casa.
Pe langa timpul petrecut in trafic, soferii pierd minute bune si cu acest neajuns: lipsa locurilor de parcare, motiv pentru care au inceput sa prefere tot mai des sa isi lase masinile acasa. Chiar si parcarile din mall-uri sau cele private sunt supraaglomerate si petreci tot mai mult timp in incercarea de a gasi un loc unde sa lasi masina, asa ca nu este de mirare ca multi prefera sa evite aceasta corvoada ori de ori de cate ori este posibil.
Sunt mai preocupati de protejarea mediului
Emisiile de noxe periculoase sunt deja de cativa ani un subiect fierbinte prin care ecologistii militeaza pentru reducerea numarului de masini aflate in trafic. De exemplu, in Londra este deja faimos „smogul”, acel nor de poluare care acopera uneori orasul. Iar Franta a fost nevoita sa ia masuri dramatice pentru combaterea poluarii: accesul masinilor a fost restrictionat in zonele de centru, iar in unele cazuri circulatia a fost interzisa.
Persoanele preocupate de ocrotirea mediului au inteles cat de importanta este contributia fiecaruia dintre noi si au inceput fie sa apeleze la mijloacele ecologice de transport, fie sa militeze pentru eficientizarea transportului in comun.
In aceste conditii, este de inteles de ce numarul proprietarilor de autoturisme este in scadere si este de asteptat ca acest trend sa fie unul descendent si in urmatorii ani, pe masura ce tot mai putine persoane mai sunt dispuse sa investeasca atat de mult timp, efort si bani in intretinerea unei masini.
Sursa foto: Shutterstock, Copyright: monotoomono
Aboneaza-te la Newsletter