Service Autorizat
Incercam sa solutionam orice problema sau orice reparatie cat mai rapid si eficient pentru toate produsele cumparate de pe airmotion.ro
Plata in Rate
Ramburs, Transfer Bancar, Card Online, in Rate prin Raiffeisen, Card Avantaj, Star BT, Bonus Card, AlphaCard, Bitcoin, Card BCR, Card BRD
Exista 195 de tari. Dintre acestea numai unele investesc timp si resurse in dezvoltarea de tehnologii si combustibili „verzi“.
Cele mai multe dintre tari nu pun accent pe un stil de viata ecologic. Unele dintre acestea din motive obiective. De exemplu, Irakul, devastat de razboi, sau Somalia.
Insa azi vom vorbi despre cele mai eco zece tari din lume. Foarte diferite intre ele din punct de vedere a localizarii, istoriei, climatului sau culturii, aceste natiuni au ajuns la concluzia ca energia verde protejeaza mediul inconjurator, insa este o alegere buna si din punct de vedere economic.
1. Finlanda
Finlanda ocupa primul loc in Environmental Performance Index (n.r. EPI) intocmit anual de Universitatea Yale, din SUA. Si asta pentru ca 35% din energia pe care o consuma este produsa in mod ecologic, provenind in special de la eoliene. Autoritatile de aici si-au propus ca pana in anul 2050 peste jumatate din energia folosita sa provina din astfel de surse. In plus, in capitala Helsinki, la fel ca in cele mai multe metropole nordice, este incurajat mersul de bicicleta si folosirea transportului in comun.
2. Kenya
Valea Rift sau Marele Rift siro-african permite accesul la apa incalzita chiar de magma planetei. Autoritatile din Kenya au profitat de acest lucru. Astfel, in urma investitiilor facute in ultimii 10 ani, energia geo-termala a ajuns sa alimenteze aproximativ jumatate din tara.
3. SUA
Si in SUA energia solara si cea care provine din eoliene s-a ieftinit considerabil in ultimii ani, in timp ce minele de carbuni sunt in declin de doua decenii incoace. Texas este statul-lider in energie produsa cu ajutorul eolienelor. Cat despre energia solara, un studiu efectuat in 2014 arata ca la fiecare doua minute si jumatate este finalizata montarea unei instalatii de panouri solare pe un acoperis din SUA.
4. Islanda
Islanda functioneaza in proportie de 100% din energie „verde“, hidrocentralele jucand aici cel mai important rol. Incalzirea caselor si alimentarea cu apa calda se face in schimb cu ajutorul apei incalzite de patura de magma pe care sta aceasta insula vulcanica din Atlantic.
5. Suedia
57% din energia consumata in Suedia provine din surse bio, autoritatile sperand sa creasca procentul la 100%, pana in 2040. Centralele nucleare, eolienele si hidrocentralele sunt principalele surse de energie.
6. Estonia
Inainte sa bata palma cu Norvegia pentru alimentarea cu gaz natural, Estonia era dependenta de Rusia. Insa, odata cu aceasta schimbare, Estonia a inceput sa investeasca si in eoliene. In planul autoritatilor de aici de afla si un parc eolian in Marea Baltica, cu aproximativ 100 - 160 de turbine.
7. Marea Britanie
In aprilie 2017, pentru prima data de la Revolutia Industriala incoace, Marea Britanie nu a folosit timp de 24 de ore carbune. Autoritatile de aici spera ca acest lucru sa se tranforme intr-un obicei, cautand metode de a produce cat mai multa energie prin eoliene si hidrocentrale. In plus, au in plan inchiderea minelor de carbuni pana in anul 2025.
8. Noua Zeelanda
Si Noua Zeelanda planuieste sa renunte la consumul de carbune pana in 2025. Autoritatile de aici se folosesc mai ales de apa geotermala pentru productia de energie „verde“, Noua Zeelanda fiind o insula vulcanica. In prezent, 75% din energia consumata aici este eco.
9. Costa Rica
Anul trecut, Costa Rica a functionat timp de doua luni pe baza de energie eco. Asta desi ocupa locul 42 in topul EPI al Universitatii Yale. Pentru o natiune mica, ce nu depaseste 5 milioane de oameni, efortul este unul considerabil.
10. Franta
75% din energia produsa in Franta provine de la centrale nucleare. Cu toate acestea, Franta s-a angajat ca pana in 2025 sa scada productia de energie electrica din centralele nucleare cu 50%. Alternativa este sa dezvolte parcuri de eoliene si sisteme de panouri solare.
Cat de important este pentru tine sa locuiesti intr-o tara care investeste intr-un viitor „verde“?
Sursa foto: Shutterstock.com
Aboneaza-te la Newsletter