Transport gratuit

Beneficiezi de transport gratuit in toata tara la o comanda de peste 199 RON

 
 

Service Autorizat

Incercam sa solutionam orice problema sau orice reparatie cat mai rapid si eficient pentru toate produsele cumparate de pe airmotion.ro

Plata in Rate

Ramburs, Transfer Bancar, Card Online, in Rate prin Raiffeisen, Card Avantaj, Star BT, Bonus Card, AlphaCard, Bitcoin, Card BCR, Card BRD

Comenzi telefonice

Simplu si usor

0748 883 163

Program

(L-V: 9-18) (S: 09-13)

10 orase europene in care masinile nu mai sunt folosite
2019-02-07 18:16:04

Orasele din lumea intreaga sunt tot mai poluate, zgomotoase si aglomerate, iar masinile au partea lor de responsabilitate pentru acest fenomen. In aceste conditii, nu este de mirare ca autoritatile cauta in permanenta solutii si variante de transport cat mai prietenoase cu mediul.

Chiar daca pare greu de crezut, unora le-a iesit. In cateva orase ale lumii, cum sunt Giethoorn din Olanda sau Zermatt din Elvetia, masinile par deja o amintire, pentru ca fie au fost interzise de tot, fie le-a fost limitat accesul in anumite zone.

Cum arata viata in aceste locuri si, mai ales, cum se descurca oamenii fara autovehicule? Organizeaza cat de curand o excursie in una (sau mai multe) dintre aceste zece destinatii si vei vedea ca, da, se poate si asa!

Ghent, Belgia

Masinile au fost interzise in centrul orasului Ghent inca din 1997, cand primarul de la vremea respectiva, Frank Beke, a hotarat ca acea zona ar trebui sa le apartina exclusiv pietonilor. La momentul acela, decizia lui a fost primita cu reticenta, dar orasul arata acum mai bine ca niciodata. Iar planul autoritatilor este sa continue dezvoltarea ariei pedestre si sa convinga tot mai multi oameni sa renunte la masini in favoarea bicicletelor, a trotinetelor si a mersului pe jos.

Venetia, Italia

Toata lumea stie ca barcile sunt principalul mod de transport al venetienilor (sunt folosite si masinile, dar numai in anumite zone). Acesta nu este deloc un inconvenient nici pentru locuitori, nici pentru milioanele de turisti care ajung aici in fiecare an.

Giethoorn, Olanda

Din Venetia Italiei ajungem intr-un loc cunoscut drept Venetia Nordului, Giethoorn, din Olanda. Acest orasel in care chiar nu o sa vezi masini pare desprins din basme: este o oaza de flori si verdeata, cu multe casute colorate, poduri din lemn si barci. Pentru ca, da, si in Giethoorn transportul se face tot pe apa, mai exact, pe canalele care fac legatura intre diferite zone ale orasului.

Ljubljana, Slovenia

Desi nu se bucura de popularitatea pe care o au, de exemplu, marile capitale europene, Ljubljana este un oras minunat. Verde, curat si… lipsit de masini. Cel putin in centrul orasului, unde autovehiculele au fost interzise, ceea ce a contribuit semnificativ la imbunatatirea calitatii aerului.

De asemenea, Ljubljana este o destinatie prietenoasa si cu biciclistii, care au voie sa circule si in zonele pietonale, daca nu au o viteza mare. In 2016, Comisia Europeana a desemnat orasul drept Capitala Verde a Anului.

Pontevedra, Spania

Pe langa faptul ca este un orasel care arata absolut minunat, Pontevedra este si un loc in care zgomotul claxoanelor si al masinilor a disparut aproape de tot. Vehiculele au fost interzise in centrul vechi, inclusiv pe stradutele si in piatetele alaturate, lasand locul pietonilor si biciclistilor.

Kotor, Muntenegru

Daca iti doresti o vacanta intr-un loc linistit, cu mare, munte, vegetatie bogata si tot ce mai are natura bun de oferit, Kotor este una dintre cele mai bune optiuni. Masinile sunt interzise in centrul vechi al orasului, inconjurat de un impresionant zid medieval si inclus in Patrimoniul UNESCO.

Zermatt, Elvetia

Zermatt este un resort de schi din Alpii Elvetieni, in care masinile au fost interzise in incercarea de a se conserva calitatea aerului si de a fi combatuta poluarea. Vehiculele electrice (inclusiv niste mici shuttle-uri electrice pentru turisti) au voie sa circule in Zermatt, insa masinile care merg pe combustibil trebuie lasate intr-o parcare din Tasch, o localitate invecinata.

De acolo, drumul pana in Zermatt se continua cu trenul, care parcurge distanta dintre cele doua orase in aproximativ 12 minute.

Hydra, Grecia

Nu exista vehicule motorizate in Hydra, una dintre cele mai frumoase dintre Insulele Saronice ale Greciei. Si nici nu ar avea de ce sa fie, pentru ca toata zona arata atat de bine, incat merita explorata la pas. Localnicii si turistii ajung aici cu feribotul sau cu elicopterul, iar de-a lungul insulei se deplaseaza cu taxiurile pe apa sau cu magarusul si catarul.

Lindos, Grecia

O destinatie perfecta pentru iubitorii de mare, soare si istorie, Lindos este un orasel superb de pe Insula Rhodos, unde nu o sa vezi nici macar o masina. De altfel, vehiculele nici nu ar avea loc sa circule aici, pentru ca stradutele sunt foarte inguste. Tocmai din acest motiv, magarusii raman cel mai folosit mijloc de transport.

Dubrovnik, Croatia

In afara zidurilor orasului vechi din Dubrovnik vei gasi o multime de masini, e drept, dar in interiorul cetatii nu are acces niciun vehicul. Dubrovnikul istoric a fost bombardat in 1991 de armata Serbiei, in timpul Razboiului pentru independenta Croatiei, insa cladirile si strazile au fost restaurate impecabil si acum arata extraordinar.

Sursa foto: Shutterstock.com

Adauga comentariu

Nume *

Subiect*

Mesaj *

Aboneaza-te la Newsletter

MasterCard Airmotion Mastero Airmotion Visa Airmotion Visa Electron Airmotion Garanti Bonus Airmotion BRD Airmotion ShopMania Airmotion Compari Airmotion

Copyright © 2024 Airmotion , toate drepturile rezervate
SC Alt Aleco Group SRL, CUI 18701703, Capital social 10.000 Lei.

airmotion, logo
Airmotion
Bulevardul Timișoara 26, Bucuresti, 062346
Telefon: 0748 883 163
Protectia Consumatorului ANPC