Transport gratuit

Beneficiezi de transport gratuit in toata tara la o comanda de peste 199 RON

 
 

Service Autorizat

Incercam sa solutionam orice problema sau orice reparatie cat mai rapid si eficient pentru toate produsele cumparate de pe airmotion.ro

Plata in Rate

Ramburs, Transfer Bancar, Card Online, in Rate prin Raiffeisen, Card Avantaj, Star BT, Bonus Card, AlphaCard, Bitcoin, Card BCR, Card BRD

Comenzi telefonice

Simplu si usor

0748 883 163

Program

(L-V: 9-18) (S: 09-13)

Cele mai intalnite 6 mituri despre bicicletele electrice, pe care le credeai adevarate
2019-05-22 17:15:17

Pentru multi, bicicletele electrice au devenit o alternativa viabila pentru deplasarile zilnice, Altii vad in acestea doar un alt mod de a te distra cu un vehicul electric, banzadu-se pe o serie intreaga de argumente. Cat de fondate sunt acestea? iata mai jos, cateva dintre cele mai comune mituri despre bicicletele electrice:


Bicicletele electrice sunt pentru lenesi

Ideea ca toate bicicletele electrice sunt fara pedale si, deci, nu incurajeaza miscarea, este falsa. Exista modele care iti ofera posibilitatea sa pedalezi si, mai mult, sa nu o faci oricum, ci asistat. Prin urmare, daca vrei sa faci sport, dar in acelasi timp sa ai si avantajul motorului electric atunci cand ai nevoie (de pilda cand mergi spre birou si nu vrei sa ajungi transpirat), alegi o bicicleta cu pedale.

Mai este un aspect foarte important de stiut si de retinut. Pe langa faptul ca pot fi folosite si de oamenii in varsta, deci sunt o modalitate de a face miscare indiferent cati ani ai, bicicletele electrice sunt foarte utile pentru persoanele cu performante motrice limitate. Cu alte cuvinte, daca ai probleme cu genunchii, ai suferit recent o interventie chirurgicala si esti in perioada de recuperare sau pur si simplu daca nu ai voie sa faci efort intensiv, o bicicleta electrica cu pedale iti permite sa iti dozezi efortul asa cum ai nevoie.


Se descarca repede si te lasa in drum

Ca sa nu te lasi influentat de ce ai auzit si citit pe la altii si sa fii dezamagit fara motiv de performantele vehiculului, e bine sa te informezi corect si sa alegi bicicleta electrica potrivita pentru nevoile tale. Nu trebuie sa te lasi furat de aspectul estetic, ci sa te gandesti in primul rand la scopul pentru care ea a fost construita.

Odata ce ai hotarat cam ce vrei sa faci cu bicicleta electrica, trebuie sa stii ca autonomia ei depinde de mai multi factori. Astfel, cu o singura incarcare poti parcurge de la 15 kilometri la peste 100 de kilometri. Iata la ce ar fi bine sa fii atent, inainte sa crezi ca acumulatorul se descarca repede si ramai in drum cand ti-e lumea mai draga:

Capacitatea bateriei difera de la model la model - daca ti-ai luat o bicicleta cu o baterie mica, nu te astepta sa faci ocolul lumii cu ea si sa nu fii nevoit sa o incarci mai des. Gandeste-te si la faptul ca valoarea bateriei constituie o parte importanta din pretul unei biciclete electrice, uneori chiar jumatate..

 

Pauza pentru o scurta lectie de fizica:

Capacitatea bateriei este data de numarul de Wh. Numarul de Wh se poate calcula (daca nu este disponibil), dupa formula Ah x V. De exemplu, o baterie de 5Ah si 36V are o capacitate de 180Wh, deci poate sustine un motor cu un consum de 360W timp de 30 de minute (la capacitate maxima) .

  • Voltajul (V) indica cat de repede se deplaseasca electronii (mai multi Volti = viteza mai mare), 
  • Amperii (A) masoara cati de multi electroni se pot deplasa prin circuitul electric 
  • Ah (Amperi Ora) indica cati Amperi poate sutine o baterie timp de o ora. 
  • Wati (W) se calculeaza dupa formula Volti x Amperi = Wati
  • Wati Ora (Wh) indica cati Wati poate sutine bateria timp de o ora. 

Consumul unei baterii este variabil in timp ce utilizezi bicicleta, dar acesti indicatori te pot ajuta sa compari diferite modele. 


Revenim acum la factorii care influenteaza autonomia unei biciclete electrice:

Inclinatia drumului - una este sa vrei sa mergi cu ea prin oras si alta este sa urci pe munte sau pe un drum cu multe diferente de nivel.

Temperatura exterioara - daca este prea frig, capacitatea bateriei scade. In general, sub o temperatura de 20 grade C, autonomia incepe sa scada simtitor iar la o temperatura de 3-5 grade C, autonomia se poate reduce la jumatate. 

Stilul de mers - mergi cu viteza medie sau cu multe frane? Orice frana inseamna energie consumata, iar pentru a reveni la viteaza initiala, consumul creste. 

Asistenta - cu cat vei folosi mai des asistenta, cu atat autonomia creste. O bicicleta electrica poate avea o autonomie asistata de peste 100 de kilometri cu o singura incarcare, in functie de model.

Greutatea pasagerului - o greutate mai mare inseamna un consum mai mare pe aceeasi distanta si implicit o autonomie mai mica. In general, parametrii de autonomie sunt calculati de producatori la o greutate a pasagerului de 60-70kg.

Vantul - poate parea nesemnificativ, dar influenteaza cu cateva procente bune autonomia. 

Modul de intretinere a bateriei - Bateria isi pierde din putere in timp in mod natural, insa daca aceasta este lasata nedescarcata mult timp sau daca este depozitata pe timpul iernii la temperaturi de inghet, capacitatea de incarcare a bateriei scade si, implicit, si autonomia. 


Prin urmare, autonomia unei biciclete electrice depinde de modelul ales si de modul cum o folosesti. In orice caz, chiar daca incarci bateria mai des, e bine sa stii ca nu iti trebuie vreun dispozitiv special. Intoduci acumulatorul in orice priza si un interval cuprins între o ora si jumatate sau trei, poti sa-ti reiei drumul linistit.


Intretinerea lor este complicata

Orice bicicleta electrica are o parte mecanica. Aceasta se intretine similar cu cea a unei biciclete clasice. Motoarele bune sunt facute sa reziste pe distante lungi fara probleme, dar nu trebuie sa fie udate, deci vremea ploioasa nu este indicata pentru o plimbare cu o astfel de bicicleta (decat daca producatorul specifica in mod expres faptul ca este vorba de un motor rezistent la apa - atentie si la tipul de IP). Daca intervin probleme de natura mecanica, ele pot fi rezolvate de un mecanic.

In ceea ce priveste componentele electrice, de obicei, ele nu au nevoie de intretinere speciala. Totusi, nu uita ca bicicleta electrica are o baterie. Nu ar trebui sa-ti fie greu sa ai grija de ea, pentru ca se intretine la fel ca orice baterie a unui telefon mobil, de exemplu. Deci, nu o lasi la soare, nu o lasi sa inghete si nu o bagi in apa, bateria ar trebui sa reziste numarul de cicluri de incarcare specificate de producator.


Nu sunt rezistente

De fapt, bicicletele electrice sunt la fel de rezistente ca si cele clasice, dar depinde doar de tine cum ai grija de ea. Ai vazut, deja, cat de important este modul in care o folosesti, ca sa beneficiezi de cele mai bune performante ale modelului pe care l-ai ales. Regula este valabila si in ceea ce priveste rezistenta.

O bicicleta electrica functioneaza la temperaturi care variaza intre minus 10 grade Celsius si plus 40 de grade Celsius. Asadar, daca ai tinut-o la minus 20 de grade, s-ar putea sa nu mai fie la fel de buna ca la inceput sau sa se strice mult mai repede decat crezi.


Sunt foarte grele si foarte dificil de transportat

Din nou ajungem la discutia despre modelul ales. In primul rand, bateria si motorul pot cantari destul de mult, iar bicicleta electrica poate ajunge la 20-30 kilograme. Daca ii mai adaugi si accesorii cum ar fi un portbagaj suplimentar sau genti, atunci va cantari si mai mult.

Exista insa si modele pliabile, care sunt mai mici si mai usoare. O astfel de bicicleta iti ofera si avantajul ca daca te prinde ploaia pe drum, poti sa o strangi, sa chemi un taxi si sa o bagi in portbagaj sau sa urci intr-un mijloc de transport in comun. Aceasta ocupa cam jumatate din spatiul de care ai nevoie pentru o bicicleta standard. In plus, daca stai la etajul 10, nu trebuie sa o mai iei pe scari, pentru ca iti incape in lift.


Sunt foarte scumpe si nu merita investitia

Bicicleta electrica poate costa de la 2.300 de lei in sus si investitia initiala iti poate parea descurajanta, insa, pe termen lung, ea iti poate aduce economii consistente.

Un exemplu in acest sens este faptul ca e-bike-ul nu are nevoie decat de acumulator incarcat ca sa poata functiona. Il scoti, il bagi in priza de acasa sau de la serviciu si in cateva ore este gata. In cazul unei masini care consuma benzina sau motorina va trebui sa scoti din buzunar cateva sute de lei, in fiecare luna, daca vrei sa o folosesti pentru a te duce la munca. Daca optezi pentru mijloacele de transport in comun (daca nu esti student sau pensionar), platesti pentru abonamente sau pentru carduri de calatorii.


Asadar, nu refuza din start ideea unei biciclete electrice. Informeaza-te, fa-ti propriul "research" si alege in consecinta. Nu uita insa, ca acestea nu sunt doar niste jucarii ci vehicule ce trebuie conduse cu responsabilitate si trebuie sa cunosti cateva masuri de siguranta in trafic valabile pentru orice biciclist.  

Sursa foto: Shutterstock

Adauga comentariu

Nume *

Subiect*

Mesaj *

Aboneaza-te la Newsletter

MasterCard Airmotion Mastero Airmotion Visa Airmotion Visa Electron Airmotion Garanti Bonus Airmotion BRD Airmotion ShopMania Airmotion Compari Airmotion

Copyright © 2024 Airmotion , toate drepturile rezervate
SC Alt Aleco Group SRL, CUI 18701703, Capital social 10.000 Lei.

airmotion, logo
Airmotion
Bulevardul Timișoara 26, Bucuresti, 062346
Telefon: 0748 883 163
Protectia Consumatorului ANPC